обновена 1:23 PM EET, Feb 22, 2024

Наши колоездачи атакуваха маратона в Париж

  • Публикувано в Спорт

km 240815

Трима поповчани взеха участие в тазгодишния колоездачен маратон Париж – Брест – Париж (1230 км).
Традиционното световно аматьорско колоездене се провежда на олимпийския принцип - веднъж на четири години. Тази година в него участват повече от 6 хиляди колоездачи от 60 държави. Георги Стойчев и състезателите на КК “Стрела“ - Попово Цанко Димитров и Йордан Ставрев са сред 29-мата българи, включили се в състезанието.
Специално си купих униформа на българския отбор и имах знаме, което се ветрееше на колелото през цялото време, разказа за TargovishteBg.com Георги, долетял от САЩ за участие в надпреварата.
Цанко и Йордан стартират с 80-часовата група и финишират за 76 часа, а Георги - с 90-часовата и финишира за 89 часа и 1 минути.
Французите ни имаха за супер звезди и ръкопляскаха дори в най-малките градчета и селца, сподели още той и допълни, че този спорт е доста изморителен. С приближаването на 1000-ия километър тялото ми беше доста зле физически. Трудно си държах главата изправена, заради умората в мускулите на врата, коленете ми все едно бяха подпалени, китките, дланите и ходилата надути, а кожата нацепена.  След толкова километри имаше доста хора които се отказваха, отбеляза Георги Стойчев.

km2 240815
Въпреки трудностите, българите успяват да стигнат до финала. От 29 стартирали - 28 финишираха успешно. Единственият незавършил е на 80 години и само смелостта му да стартира предизвиква огромен респект. Ние бяхме и най-красивият отбор, съдейки по поздравленията, които получавахме по улиците и многото желаещи да се снимат с нас. Чаках този момент от 2001 година, когато почнах да се занимавам с този спорт. Бях само на 16 години. След успеха на маратона на козирката си написах, че го правя заради моята майка, коята се спомина преди 2 години. Сигурен съм, че е горда, гледайки ме от небето, сподели още нашият маратонец.
След края на близо 4-дневното изпитание всички получават медали, затова че са завършили, независимо от времето. Лимитът е 90 часа и обикновено от 10% до 30% процента от участниците не успяват да приключат. Завършилите приемат титлата “Ancien” и имената им се вписват във великата книга на историята на състезанието, поясни Георги.