charovna2017

обновена 8:51 PM EEST, Jun 29, 2019

Областният управител дари спортни пособия на две училища

  • Публикувано в Спорт

2809189

Областният управител на Търговище Митко Стайков заяви своята подкрепа към инициативата Европейски ден на спорта в училище, като гостува в две училища в област Търговище. Той даде символичен старт на спортните инициативи във Второ средно училище „Проф. Никола Маринов” и Трето основно училище „П. Р. Славейков”.


„Ние показахме, че нашите деца в областта спортуват и са активни. Спортът носи здраве, дисциплина и ни учи на всичко най-добро. Миналата година нашата област беше една от най-активните - 3 268 деца от 13 училища се включиха в Европейския ден на спорта”, заяви областният управител и допълни, че тази година са се включили общо 16 училища от цялата област. Той насърчи учениците във Второ СУ „Проф. Никола Маринов” да спортуват, да се движат и да участват активно във всички мероприятия и им подари гривни и значки с надпис „Уча в движение”.


По-късно губернаторът гостува и в Трето ОУ „П. Р. Славейков”. Там той връчи награди на учениците, които са първенци в различни спортни турнири. Той ги поздрави за усилията, които са положили и за желанието им да се включат в спортните мероприятия, посветени на Европейския ден на спорта в училище.


И в двете училища учениците спортуваха в различни дисциплини – футбол, скачане на въже, ориентиране, волейбол, тенис на маса, баскетбол и други. За да стимулира децата да се движат повече, областният управител дари топки за футбол и волейбол и на двете училища.


В края на европейската инициатива от всяка област в страната ще бъдат излъчени и наградени най-активните отбори.


Европейският ден на спорта в училище е вдъхновен от унгарския ден на спорта в училище. В България той се отбелязва за четвърта поредна година. Спортният празник цели да насърчи физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включи колкото се може повече деца и млади хора, училища и организации.