обновена 8:44 AM EEST, Aug 7, 2020

11-годишният Цветелин Цонев от Търговище – по пътя на големите в картинга

  • Публикувано в Спорт

k 08193

По-малко от  година след първото си състезание 11-годишният търговищки пилот вече записа първи подиум в кръг от националната картинг верига, част от световните „SODIWSERIES“.

На писта „Лаута“ в Пловдив се проведе шестият кръг от шампионата.  Цветелин завърши трети във финала и втори в суперфинала след оспорвана битка със своите съперници. Със спечелените 33 т. той е трети в генералното класиране в категория „Junior“ (деца от 10 до 14 г.).

k 08191

Победител е утвърденият Делян Мишинков от Пловдив (трикратен участник в световния финал на SODI – сериите ) – 55 т., а на второ място (също с 33 т., но записал по-бърза обиколка в състезанието) е Кристиян Димитров от Хасково.

k 08192

Характерно за шампионата е абсолютната равнопоставеност на участниците. Картовете са еднотипни - SODI RX7 - GX 200cc, предоставени от организатора. След всяка от фазите в надпреварата (квалификации, финал и суперфинал) пилотите разменят състезателните машини по схемата – най-бързият взима тази на най-бавния и т.н. Националната верига включва 9 състезания, провеждани на три писти („Лаута“  – Пловдив, „Виница“ – Варна и „Ринг мол“ – София). Победителят печели квота за участие в световния финал на сериите.

Преди състезанието в Пловдив Цветелин Цонев бе на 12-та позиция в националната ранглиста от общо 36 пилоти  в „Junior“ категорията. Следващият старт за младия картингист предстои на 31.08. ­- 01.09.2019. 

k 08914

 Стилиян Тенчев