обновена 4:14 PM EET, Jan 15, 2021

Младият търговищки пилот Цветелин Цонев с призово класиране в големия финал

  • Публикувано в Спорт

Final2020 2

В неделя на писта Лаута в Пловдив се проведе големият финал за закриване на летният любителски картинг - шампионат.

Право на участие имаха само първите 10 от крайното годишно класиране, а форматът на състезанието е различен от класическия.


Надпреварата включваше три манша по 10 състезателни обиколки. В третия, състезателите задължително преминават през бокса. На входа и на изхода са изградени „шикани“, маркирани с конуси, а самият бокс е с ограничители. Всяко докосване на конус или ограничител носи наказателно време от 5 секунди. Ако пилот пропусне да премине през бокса, наказателното време е една обиколка.

Final2020 1
В този формат Цветелин се класира втори в първия, трети във втория и четвърти в третия манш, с което зае третото място в общото класиране за големия финал на летния шампионат. Състезанието не носи точки за крайното класиране на SWS Junior шампионата, където Цонев завърши трети след Виктор Николов и Габриел Александров.


Заедно със спортните успехи, младият пилот получи признание и на общинско ниво. Цветелин Цонев е сред даровитите деца на Търговище, на които са отпуснати общински стипендии съгласно Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби и постигнати значими успехи през учебната 2019/2020г.


Другият търговищки пилот Самуил Славев също имаше право на участие, но поради здравословни проблеми пропусна състезанието.
До краят на този месец се очаква и утвърждаването на календара за провеждане на зимния шампионат сезон 2020/2021.

Стилиян Тенчев